Summer school 2025: Denken onder druk

22 & 23 augustus 2025
Stichting Christelijke Filosofie & Stichting Thomas More

Wat doe je als alles wankelt?

We leven in een tijd van drukte, keuzes, verwachtingen en razendsnelle ontwikkelingen. Vaak lijkt er weinig ruimte om stil te staan bij wat echt belangrijk is. Toch is juist nu de vraag relevant: hoe houd je koers in een wereld die voortdurend aan je trekt?

Soms komt die druk van binnenuit. Soms van buitenaf, in het klein, of in grote, ontwrichtende gebeurtenissen zoals oorlog of maatschappelijke crisis. Dan blijkt pas echt wat je draagt. Hoe blijf je dan denken met aandacht, kiezen met overtuiging en hoe kan religie dan voor diepgang zorgen?

We laten ons inspireren door Dietrich BonhoefferAlfred Dedo MüllerSimone Weil en Chiara Lubich, en staan stil bij hoe Artificial intelligence (AI) ons denken en onze keuzes beïnvloedt.

We nodigen je van harte uit voor twee dagen van verdieping, ontmoeting, bezinning en gesprek. Met lezingen, close readings, film en stilte. We kijken ernaar uit je te ontmoeten, voor gesprekken die blijven haken, teksten die je bijblijven en stilte die ruimte geeft.

Programma

Vrijdag 22 augustus 

AI: Is er over nagedacht?
AI beïnvloedt niet alleen wat we doen – maar ook hoe we denken.
Christine Boshuijzen (TU Eindhoven) onderzoekt hoe AI onze morele kaders verschuift aan de hand van het thema ‘rechtvaardige oorlog’. Wanneer drones, algoritmes en afstandsbediening de toon zetten, vervaagt het verschil tussen menselijke besluiten en besluiten die door machines genomen worden.

Meebuigen of ombuigen: hoe ben je christen in spannende tijden?
Twee theologen, twee keuzes.
Dick Schinkelshoek laat zien hoe de Leipziger praktisch theoloog en voorman van het ‘midden’ van de Duitse kerk Alfred Dedo Müller probeerde het nazi-regime van binnenuit te beïnvloeden – en faalde – terwijl Dietrich Bonhoeffer koos voor het verzet, met de dood tot gevolg. Een indringende spiegel over ethiek, moed en verantwoordelijkheid.

Workshops: close reading van teksten

Diner

Filmavond: Chiara Lubich – Een leven voor eenheid
In het Italië van de Tweede Wereldoorlog ontstond, midden in de puinhopen van geweld en verdeeldheid, een radicaal idee van eenheid en verzoening. Chiara Lubich, oprichter van de Focolarebeweging, koos voor liefde als revolutionaire kracht.
Tijdens deze filmavond – begeleid door Michel Bronzwaer – maken we kennis met deze jonge vrouw die, midden in verdeeldheid en chaos, bleef geloven in verbondenheid en verzoening.

Zaterdag 23 augustus

Simone Weil: Wat als niets doen geen optie is?
Wat betekent het om mens te blijven in een wereld die de ziel vergeet?
Richard Steenvoorde belicht Simone Weils spiritueel-filosofische denken over aandacht, innerlijk verzet en herworteling in een tijd van mechanisering en morele leegte.

Workshops: close reading van teksten

Afsluitend plenair gesprek

Praktische informatie

Locatie: Abdij Marienkroon in Nieuwkuijk, nabij Den Bosch
Voor wie? Studenten, docenten, professionals, denkers, zoekers; iedereen met hart voor filosofie, theologie en zingeving in de praktijk.
Start en eindtijd: Vrijdag 22 augustus 13:00 – Zaterdag 23 augustus 12:00
Kosten & aanmelding: inclusief overnachting, diner en ontbijt: 75 euro voor studenten tot 30 jaar; 150 euro voor alumni Stichting Thomas More; 190 euro voor overige belangstellenden. Aanmelden kan tot 15 augustus.