Twee weken in vijf dagen: de Thomas More-Romereis

In april 2024 bezocht een gemotiveerde en enthousiaste groep studenten van het Thomas More-studieprogramma de Eeuwige Stad. Dat is allesbehalve een toeristische reis. Niet dat de monumenten, basilieken, pleinen en musea onbezocht blijven. Dat doen de studenten op eigen gelegenheid. Maar vooral zijn het de bijzondere ontmoetingen met persoonlijkheden die het programma specifiek maken. 

De Nederlandse ambassadeur bij de Heilige Stoel, mevrouw Ruigrok, maakte de groep vertrouwd met de unieke betekenis van de Vaticaanse diplomatie.

In het monumentale Palazzo Borghese, waar Save the Children haar hoofdkwartier heeft, sprak de charismatische Santo Rullo over het bijzondere initiatief Crazy for Football, een wereldkampioenschap voetbal waarin personen getekend door een psychische aandoening de hoofdrol spelen.

Universitair hoofddocent Oude Geschiedenis en Klassieke Studies Sander Evers nam de studenten mee naar de opgegraven woningen van christenen uit de vierde eeuw in Rome.

Schrijfster Rosita Steenbeek beschreef op zeer indringende wijze haar indrukken en ervaringen in Lampedusa en andere plaatsen waar vluchtelingen worden opgevangen, terwijl KRO-NCRV-journaliste Lidy Peters vertelde over het mediawerk in het Vaticaan.

Tevens  was er de gelegenheid voor studenten in kleine groepen kennis te maken met de bewegingen Sant’Egidio en Focolare.

Op zondag was er de mis in de Friezenkerk, met aansluitend het Angelus, uitgesproken door paus Franciscus op het Sint-Pietersplein.

De laatste ochtend volgde een gesprek op het dicasterie van Onderwijs en Cultuur, waar de Ierse monseigneur Tighe, secretaris van dit Curiedepartement, de jonge mensen inleidde in de contacten van het Vaticaan met de wereld van de kunst en cultuur en het belang dat de Kerk hecht aan goed onderwijs. 

Het verbaast niet wat veel deelnemers als indruk inbrachten: de vijf dagen van de Romereis leken wel twee weken.