Jaarsymposium Thijmgenootschap en Thomas More

Op 9 november van 12:00-15:30 vindt het jaarsymposium van het Thijmgenootschap en Stichting Thomas More plaats. Dit jaar met het thema: Wat is heilig in tijden van klimaatverandering.

Het klimaat verandert in rap tempo. Dagelijks worden we geconfronteerd met de gevolgen van klimaatverandering door nieuwsberichten over rampen. Daarnaast verandert ook onze eigen leefomgeving als gevolg van klimaatverandering. De confrontaties met de gevolgen van klimaatverandering roepen existentiële vragen op over de rol van de mensheid: waarmee voelen we ons nog verbonden en – daaruit voortvloeiend – voor wie of wat voelen we ons verantwoordelijk in de klimaatcrisis? Wat en wie zijn ons daarin heilig?

Dit jaarsymposium richt zich op het snijvlak van klimaatverandering en religie met onderwerpen als omgang met klimaatangst en onzekerheid, vormen van heiligheid die zich daarin aandienen, het verschijnsel van ‘klimaatverzuiling’, en de noodzaak van het nemen van verantwoordelijkheid voor toekomende generaties en de niet-menselijke soort. Met wie en wat moeten we überhaupt allemaal rekening houden en hoe worden we daar sensitief voor?