Afscheid prof. dr. Rudi te Velde

Vreemde verwanten: over de relatie van mens en dier

Tilburg School of Catholic Theology nodigt u van harte uit voor het afscheid van prof. dr. Rudi te Velde.

Datum: Vrijdag 22 november 2024
Tijd: 13.30 uur
Locatie: Tilburg University, Dante gebouw zaal 1
Graag aanmelden vóór 15 november via: de website van Tilburg University

Er is alle reden om zich ongemakkelijk te voelen bij hoe wij met dieren plegen om te gaan. Ondanks onze diepe verwantschap met het dierlijk leven gedragen mensen zich alsof er een principiële kloof tussen mens en dier bestaat. En die kloof rechtvaardigt dan dat we dieren ‘gebruiken’ ten eigen bate. Daar gaat veel mis, het is een bron van schuldig ongemak.

De moderne filosofie heeft altijd met een schuin oog naar onze verworteling in het dierlijk leven gekeken. Of we situeren het dier buiten ons, of we rekenen ons zelf helemaal tot het rijk van de natuur, met Darwin als getuige.

In de klassieke filosofie biedt Aristoteles, en in zijn voetspoor Thomas van Aquino, een wat evenwichtiger kijk op de verhouding mens en dier. Evenwichtig zou dan betekenen dat we het ‘toevoegingsdenken’ achter ons laten: de mens is niet een dier plus een (geestelijke) toevoeging, een ‘meer’ dan het dier, zodat het dier ‘minder’ dan de mens is.

Wat mensen met dieren gemeenschappelijk hebben is hun animalitas. Wat een animal verder ook moge zijn, in ieder geval gaat het om een wezen van vlees en bloed. Begrijpen we onze eigen animalitas wel? Begrijpen we nog wel wat het betekent een animal te zijn op een menselijke manier? Zich te verhouden tot de animal die je zelf bent biedt wellicht een perspectief op hoe ons te verhouden tot de animalia die we niet zelf zijn.

Programma

13.30 – 13.40Welkom en inleiding
13.40 – 14.10Hoe kunnen mensen meeleven met dieren? Coetzee’s zoektocht naar sublimatie Edith Brugmans
14.15 – 14.45Dierethiek herzien: Peter Singer leest Thomas van Aquino
Hugo Wijns
14.50 – 15.20De vraag van Derrida’s dier dat dus ik ben
Johan de Jong

Pauze
16.00De mens als animal rationale: een oefening in het lezen van Thomas
Rudi te Velde 
16.45Afsluiting en receptie

Prof. dr. Rudi te Velde is sinds 1998 bijzonder hoogleraar vanwege de Stichting Thomas More geweest, vanaf 2017 aan de Tilburg University met als opdracht de filosofie van Thomas van Aquino. 

Kosten en aanmelden

Deelname is kosteloos. Graag aanmelden vóór 15 november via: de website van Tilburg University

Download het programma