Het Thomas More Fellowship biedt masterstudenten en recent afgestudeerden een studieprogramma om de eigen waarden en denkpatronen te verkennen en te verdiepen vanuit een dialoog met de katholieke intellectuele traditie. Het gaat om een programma van 30 EC op masterniveau rond thema’s als sociaal denken, moreel handelen en sustainable leiderschap. Het programma wordt in deeltijd aangeboden. De Stichting Thomas More stelt jaarlijks een aantal beurzen beschikbaar. Ze vergoedt eenmalig het collegegeld en de verplichte literatuur.
Het programma is ontwikkeld in samenwerking met de theologische faculteit van Tilburg University (TST). Gekozen is voor vakken uit het reguliere programma van de Master Theologie, en daarmee is het Fellowship ingebed in de bredere academische theologiebeoefening gericht op het doordenken van actuele vraagstukken. Het programma wordt afgesloten met een paper, waarin je een verbinding legt tussen jouw eigen vakgebied en de katholieke intellectuele traditie.
De doelstellingen van het programma zijn:
- verdieping van de persoonlijke ontwikkeling als academisch gevormd professional;
- het onderzoeken van de mogelijkheid van een loopbaan met een relevante bijdrage aan de samenleving;
- een bijdrage aan een gedeelde toekomst vanuit de katholieke religieuze en intellectuele traditie als vindplaats van spiritualiteit, sociaal denken en wijsheid;
- versterking van de maatschappelijke verantwoordelijkheid en het werken naar menselijke maat.
Je volgt het programma in deeltijd gedurende twee semesters aan de Tilburg School of Catholic Theology op de locatie Utrecht, Nieuwegracht 65, midden in het historische centrum van Utrecht. Het programma begint eind augustus en eind januari en vindt doorgang als er ten minste vijf aanmeldingen zijn.
Na afronding van het programma ontvang je een (digitaal) certificaat.
Het onderwijsprogramma
Het programma heeft een studielast van 30 EC en is opgebouwd uit de volgende onderdelen:
- vakken uit bestaand aanbod TST (18 EC)
- profielvak voor het fellowship (6 EC)
- verbinding door ontmoeting, presentaties, excursies (2 EC)
- afronding in de vorm van een paper (4 EC)
De (profiel)vakken bestaat uit drie cursussen uit het programma van de Master Theologie van de TST. De deelnemers volgen het vak samen met de reguliere studenten van de faculteit, maar hoeven voor de afronding van de vakken geen tentamens af te leggen.
Een vierde vak is speciaal voor het fellowship ontwikkeld. Deze Capita selecta-cursus fungeert als een inhoudelijke schakel tussen de verschillende onderdelen van het programma in relatie met het profiel van het Thomas More Fellowship, met ruimte voor de leervragen van de deelnemers.
De verbinding betreft een gevarieerd aanbod gericht op de cohesie van de groep. Het is ook een mogelijkheid om de doelstellingen van de fellowship te versterken. Een (of enkele) excursies maken deel uit van dit onderdeel van het programma.
Het afrondende paper is een reflectie van de student op de eigen leervraag in relatie tot het gevolgde programma en de eigen academische (en professionele) achtergrond.
Praktische zaken
De deelnemers aan het fellowshipprogramma worden bij Tilburg University ingeschreven op basis van de regeling Aanschuifonderwijs. Gedurende het programma hebben studenten toegang tot de faciliteiten van de universiteit, inclusief de bibliotheek (op de campus in Tilburg). De colleges worden gegeven in Utrecht.
Toelatingseisen en procedure
Het programma staat open voor masterstudenten tot 35 jaar en voor mensen met een afgeronde academische masteropleiding die bij de start van het programma jonger zijn dan 35 jaar en minder dan vijf jaar geleden zijn afgestudeerd. Kandidaten hebben een andere academische achtergrond dan theologie of filosofie en hebben een open houding naar de samenleving, wetenschap en kerk. Kandidaten hebben bij voorkeur een katholieke achtergrond.
Kosten voor inschrijving en verplichte literatuur worden bij toekenning van de beurs eenmalig vergoed door de Stichting Thomas More. De selectie voor deze beurs bestaat uit een korte motivatiebrief, een toets op toelaatbaarheid door TST en een mogelijk een selectiegesprek bij Stichting Thomas More.
Wil je in aanmerking komen voor een van de beurzen, stuur dan je motivatiebrief en je CV via info@thomasmore.nl. Doe dit voor 1 juli (instroom eind augustus) of 1 januari (instroom eind januari).
Voor vragen en informatie kun je contact opnemen met:
- Michel Bronzwaer, Stichting Thomas More, via info@thomasmore.nl, of
- Arnold Smeets, TST-Luce