Op zaterdag 8 maart 2025 ontvingen in Driebergen drie laureaten de eerste Simone Weil Awards. Deze nieuwe prijs, een initiatief van Stichting Thomas More, is bedoeld om de betekenis die het christelijke denken heeft voor de wereld en samenleving van vandaag voor het voetlicht te brengen.
“Met deze nieuwe prijs onderstreept Stichting Thomas More dat wetenschap niet alleen van belang is omdat ze meer kennis geeft, maar ook omdat ze inspireert en tot verbinding brengt. En dat is helemaal in de geest van de katholieke intellectuele, sociale en spirituele traditie”, aldus Carlien Geelkerken, directeur van de Stichting.
De Simone Weil Awards zijn vernoemd naar de Franse filosoof, mysticus en activist Simone Weil (1909-1943). Zij combineerde intellectuele diepgang met een sterk engagement voor waarheid en rechtvaardigheid. Haar korte leven lang heeft ze voor menselijke waardigheid en sociale gerechtigheid gepleit en gestreden, tot aan de prijs van haar leven toe. Haar overtuiging dat wetenschap en denken nooit los mogen staan van maatschappelijke verantwoordelijkheid vormt de inspiratie voor deze prijs.
Laureaten
De drie laureaten zijn Inigo Bocken, die de award ontvangt voor zijn biografie over Titus Brandsma, Michel Bronzwaer, auteur van het boek ‘Enkel het Evangelie. Chiara Lubich: leven, werken, spiritualiteit’, en Zero Poverty Lab, een onderzoeksinitiatief van Tilburg University dat zich richt op het doorbreken van generatiearmoede.
De prijzen werden in Driebergen uitgereikt door prof. dr. Wim van de Donk, rector van Tilburg University. De drie winnaars krijgen elk ondersteuning om hun werk te vertalen naar een publieksvriendelijke vorm, zoals een boek, audioproductie of mediacampagne. Door wetenschappelijk werk beschikbaar te maken voor een breed publiek wordt de kloof tussen wetenschap, ethiek en het dagelijks leven verkleind, en dragen de winnaars bij aan het publieke debat rond actuele maatschappelijke en ethische kwesties.
Titus Brandsma
Prijswinnaar prof. dr. Inigo Bocken wetenschappelijk verbonden zowel aan de KU Leuven, de Radboud Universiteit en het Titus Brandsma Instituut., beschrijft in zijn intellectuele biografie van Titus Brandsma het leven en denken van de karmeliet die zich als hoogleraar en journalist onvermoeibaar inzette voor academische en persvrijheid. Vanuit zijn diepgewortelde katholieke geloof zag Brandsma waarheid niet als een abstract ideaal, maar als een verantwoordelijkheid om zich uit te spreken tegen onderdrukking en onrecht. Hij waarschuwde vroegtijdig voor de gevaren van het nationaalsocialisme. Zijn gevangenschap in Scheveningen en zijn martelaarschap in Dachau maken hem tot een voorbeeld van intellectuele moed en spirituele volharding. Brandsma’s nalatenschap is vandaag de dag relevanter dan ooit, nu academische en journalistieke vrijheid wereldwijd onder druk staan.
Inigo Bocken: “Wat me bijzonder getroffen heeft in het denken van Titus Brandsma is zijn subtiele aandacht voor onverwachte zienswijzen, een soort scherpzinnigheid ten aanzien van de concrete dingen die hem nooit leek te verlaten. De verschillende vormen van devotie die hij levenslang bestudeerde werd begeleid door de toewijding tot de kleinste onopvallende dingen die hij zelf leefde.”
Chiara Lubich
Michel Bronzwaer kreeg de prijs voor zijn proefschrift over het leven en denken van Chiara Lubich, stichtster van de Focolarebeweging. Carlien Geelkerken: “Met zijn proefschrift werpt Michel nieuw licht op haar intellectuele en spirituele nalatenschap. Zij liet zien hoe christelijke broederschap, solidariteit en menselijke waardigheid een antwoord konden bieden op de chaos van haar tijd. Chiara Lubich speelde ook een vernieuwende rol in de Kerk als vrouwelijke religieuze leider met wereldwijde invloed. Haar gedachtegoed, geworteld in de katholieke sociale traditie, blijft inspireren op het gebied van spiritualiteit, dialoog en sociale gerechtigheid. Met deze award willen we Michel in staat stellen zijn wetenschappelijke werk om te zetten in een publieksboek, zodat Lubichs inspirerende boodschap een breed publiek kan bereiken.”
Michel Bronzwaer is zeer verheugd met de award: “Het denken van Chiara verdient bredere bekendheid, juist vanwege haar inzichten over eenheid in verscheidenheid – iets wat in de wereld van nu zo van belang is.” Hij ziet de prijs als een knipoog van Simone Weil naar Chiara Lubich. “Beiden waren onvermoeibare, moedige, intellectuele, jonge vrouwen, die aan de tragiek van de Tweede Wereldoorlog een wijsheid ontleenden die niet door bommen verwoest kon worden. Beiden vonden in het Evangelie de verankering in God en van daaruit de kracht om te leven en werken voor de mens.”
Zero Poverty Lab
De derde prijswinnaar was Zero Poverty Lab, een multidisciplinair onderzoeksinitiatief van Tilburg University dat zich richt op het doorbreken van generatiearmoede. Armoede is niet alleen een economisch probleem, maar heeft diepgaande psychologische en sociale gevolgen. Armoede stokt de ontwikkeling van kinderen, veroorzaakt veel leed en stress en kost de maatschappij door ziekte en verlies veel aan potentie. Het Lab onderzoekt hoe armoede het menselijk brein en het gedrag beïnvloedt en zet in op het ontwikkelvermogen van de hersenen. Het werkt samen met mensen die in armoede leven, beleidsmakers en maatschappelijke organisaties om structurele oplossingen te realiseren. Het Zero Poverty Lab wil generatiearmoede stoppen, zodat alle 170.000 kinderen die elk jaar in ons land worden geboren, zich volop kunnen ontwikkelen.
Margriet Sitskoorn, hoogleraar Klinische Neuropsychologie, en Reinout Wibier, hoogleraar privaatrecht, namen de award namens het Zero Poverty Lab in ontvangst. De award wordt gebruikt voor een mediacampagne om de maatschappelijke impact van het initiatief te vergroten en de ontwikkelde kennis en oplossingen breder onder de aandacht te brengen.