Eerste Simone Weil Awards uitgereikt

De drie laureaten die op 8 maart werden bekroond voor hun bijdrage aan wetenschap en samenleving zijn:

– Inigo Bocken voor zijn intellectuele biografie over Titus Brandsma, de karmeliet, hoogleraar en journalist die zich onvermoeibaar inzette voor academische en persvrijheid. Vanuit zijn diepgewortelde katholieke geloof zag Brandsma waarheid niet als een abstract ideaal, maar als een morele opdracht: een verantwoordelijkheid om zich uit te spreken tegen onderdrukking en onrecht. Hij waarschuwde vroegtijdig voor de gevaren van het nationaalsocialisme en bleef tot het einde toe pleiten voor een vrije en ethische journalistiek. Zijn martelaarschap in Dachau maakt hem tot een krachtig voorbeeld van intellectuele moed en spirituele volharding. Brandsma’s nalatenschap is vandaag de dag relevanter dan ooit, nu academische en journalistieke vrijheid wereldwijd onder druk staan. De award stelt Bocken in staat een audioversie van zijn biografie te ontwikkelen, zodat Brandsma’s boodschap een breder publiek bereikt.

– Michel Bronzwaer, voor zijn proefschrift over het leven, werk en de spiritualiteit van Chiara Lubich. Lubich is de oprichtster van de Focolarebeweging, een van de nieuwe bewegingen in de katholieke kerk.  Ze liet zien hoe christelijke broederschap, solidariteit en menselijke waardigheid een antwoord konden bieden op de chaos van haar tijd. Lubich speelde ook een vernieuwende rol in de kerk als vrouwelijke religieuze leider met wereldwijde invloed. Haar gedachtegoed, geworteld in de katholieke sociale traditie, blijft inspireren op het gebied van spiritualiteit, dialoog en sociale gerechtigheid. Michel Bronzwaers proefschrift werpt nieuw licht op haar intellectuele en spirituele nalatenschap. Met deze award willen we hem in staat stellen zijn wetenschappelijke werk om te zetten in een publieksboek, zodat Lubichs inspirerende boodschap een breed publiek kan bereiken.

– Zero Poverty Lab, een multidisciplinair onderzoeksinitiatief van Tilburg University dat zich richt op het doorbreken van generatiearmoede. Armoede is niet alleen een economisch probleem, maar heeft diepgaande psychologische en sociale gevolgen. In lijn met het katholiek sociaal denken, dat oproept tot solidariteit, subsidiariteit en bescherming van de meest kwetsbaren, onderzoekt het lab hoe armoede het menselijk brein en het gedrag beïnvloedt en hoe effectieve interventies kunnen worden ontwikkeld. Het Zero Poverty Lab werkt samen met mensen die in armoede leven, beleidsmakers en maatschappelijke organisaties om structurele oplossingen te realiseren. Margriet Sitskoorn en Reinout Wibier nemen de award namens het Zero Poverty Lab in ontvangst. De award wordt gebruikt voor een mediacampagne om de maatschappelijke impact van het lab te vergroten en de ontwikkelde kennis en oplossingen breder onder de aandacht te brengen.

Lees meer over de achtergrond van de Simone Weil Awards